Γιατί να γίνω μέλος;
Αν στις λέξεις «Κοινωνική Υπευθυνότητα» &
«Βιωσιμότητα» αναγνωρίζετε κάποιες από τις αξίες
σας, τότε η επιχείρησή σας μπορεί να είναι έτοιμη να
διακριθεί ως Zero Waste HORECA!
Με μικρές αλλαγές
δημιουργούνται μεγάλα
οφέλη για εσάς, τον πλανήτη
και την κοινωνία!
Ανάληψη Κοινωνικής
και Περιβαλλοντικής
ευθύνης
Μειώση κόστους
λειτουργίας
Αποτροπή
Κλιματικής Κρίσης
Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
Περιβαλλοντική διαχείριση δημοτικών αποβλήτων
Βελτίωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος
Λαμβάνοντας μέρος στο Zero Waste HORECA, ενισχύετε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της επιχείρησής σας, μέσα από την κατάλληλη τεχνογνωσία την εξοικείωσή σας με βιώσιμες πρακτικές, την ανάληψη της περιβαλλοντικής σας ευθύνης, αλλά και τη μείωση του λειτουργικού σας κόστους.
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣ
Πώς λειτουργεί
το Zero Waste HORECA
Πρόγραμμα
Συγκεντρώστε βαθμούς, πετύχετε τα κριτήρια στις τέσσερις (4) περιβαλλοντικές κατηγορίες του προγράμματος (Απορρίμματα, Ενέργεια, Νερό και Προμήθειες), ακολουθώντας τα 5 απλά βήματα και ανταμειφθείτε με Χρυσή, Αργυρή ή Χάλκινη Διάκριση. Το νέο Πρόγραμμα Zero HORECA θα σας κάνει να δείτε τη βιωσιμότητα της επιχείρησής σας με άλλη ματιά!
ΒΗΜΑ 1
Κάνετε εγγραφή
της επιχείρησης
ΒΗΜΑ 2
Ενημερωθείτε
για το πρόγραμμα
ΒΗΜΑ 3
Παρακολουθήστε
τα επιμορφωτικά
σεμινάρια
ΒΗΜΑ 4
Καταγράψτε τα δεδομένα
σας στις κατηγορίες:
Απορρίμματα, Ενέργεια, Νερό και Προμήθειες.
ΒΗΜΑ 5
Αποκτήστε την Διάκριση
Zero Waste HORECA
Zero Waste HORECA
διάκριση
Πετύχετε υψηλές επιδόσεις στις 4 περιβαλλοντικές κατηγορίες
(Απορρίμματα, Ενέργεια, Νερό & Προμήθειες) και αποκτήστε Zero Waste
HORECA Διάκριση. Για να λάβει η επιχείρησή σας κάποια Διάκριση,
πρέπει να συγκεντρώσει, αθροιστικά και στις 4 κατηγορίες, την
παρακάτω ελάχιστη -για κάθε Διάκριση- βαθμολογία:
100
βαθμοί
Χάλκινη
Zero Waste HORECA
Διάκριση
200
βαθμοί
Αργυρή
Zero Waste HORECA
Διάκριση
320
βαθμοί
Χρυσή
Zero Waste HORECA
Διάκριση
Τι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα
Όταν πρόκειται για την προστασία του πλανήτη,
κάθε προσπάθεια μετράει!
ZWH ΜΕΛΗ
GOLD ZWH ΜΕΛΗ
SILVER ZWH ΜΕΛΗ
BRONZE ZWH ΜΕΛΗ
t
η συνολική ποσότητα απορριμμάτων που προλήφθηκαν ή αξιοποιήθηκαν
GWh
η ενέργεια που εξοικονομήθηκε ή εν δυνάμει μπορεί να εξοικονομηθεί
t
συνολική μείωση ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ή συνολική μείωση ή η εν δυνάμει μείωση CO2
t
νερού που εξοικονομήθηκαν
Βιώσιμες Προμήθειες που πραγματοποιήθηκαν
Επιλέξτε κατηγορία:
t
Συνολικoi τόνοι υλικών
& αντικειμένων που
ανακυκλώθηκαν –
αξιοποιήθηκαν
t
οι ποσότητες που
προλήφθηκαν
t
οι ποσότητες που
ανακυκλώθηκαν
t
οι ποσότητες οργανικών που
αξιοποιήθηκαν
%
Εκτίμηση Zero Waste
των HORECA
της Ελλάδος
%
Επίτευξη Zero Waste
των HORECA της
Πλατφόρμας
CO2
Μείωση εκπομπών CO2
λόγω Zero Waste των
HORECA της Πλατφόρμας
GWh
ενέργειας
Εξοικονόμηση
ενέργειας λόγω Zero
Waste των HORECA
της πλατφόρμας
t
νερό
Εξοικονόμηση νερού
λόγω Zero Waste των HORECA
της Πλατφόρμας
Οι ποσότητες αφορούν συμμετέχουσες επιχειρήσεις που έχουν εισάγει δεδομένα στην Πλατφόρμα.
GWh
Εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας
των HORECA της Πλατφόρμας,
συγκριτικά με τη μέση κατανάλωση κάθε
αντίστοιχης κατηγορίας των HORECA
στην Ελλάδα
t CO2
Αφορά στην μείωση των ισοδύναμων
εκπομπών CO2, που έχει επιτευχθεί μέχρι
σήμερα από όλα τα HORECA της Πλατφόρμας,
λόγω μειωμένης κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας
Οι ποσότητες αφορούν συμμετέχουσες επιχειρήσεις που έχουν εισάγει δεδομένα στην Πλατφόρμα.
t
Εξοικονόμηση νερού δικτύου όλων των
HoReCa της Πλατφόρμας, συγκριτικά με τη
μέση διεθνώς κατανάλωση των HoReCa κάθε
αντίστοιχης κατηγορίας
Οι ποσότητες αφορούν συμμετέχουσες επιχειρήσεις που έχουν κάνει καταγραφή απορριμμάτων στην πλατφόρμα.
Συνολικός αριθμός Βιώσιμων Προμηθειών
(βιομηχανικά προϊόντα, υπηρεσίες, βρώσιμα
προϊόντα & πρώτες ύλες) όλων των
HORECA της Πλατφόρμας
Οι ποσότητες αφορούν συμμετέχουσες επιχειρήσεις που έχουν εισάγει δεδομένα στην Πλατφόρμα.
Χρήσιμες πληροφορίες
Βρείτε όλα όσα χρειάζεστε, για να σας λυθεί κάθε απορία!
Νομοθεσία
Στο σημείο αυτό μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις βασικές νομοθετικές υποχρεώσεις που αφορούν τις επιχειρήσεις καφεστίασης και φιλοξενίας.
ΠEΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καλές πρακτικές
Στο σημείο αυτό θα βρείτε κάποιες Καλές Πρακτικές από 6 Ελληνικά HORECA που έχουν εξαιρετικές επιδόσεις.
ΠEΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Οδηγοί
Στο σημείο αυτό θα βρείτε τους απόλυτους Zero Waste HORECA Οδηγούς.
ΠEΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Βασικές πληροφορίες Zero Waste
HORECA επιχειρήσεων
Τι σημαίνει επιχείρηση HoReCa Μηδενικών Απορριμμάτων;

Μια επιχείρηση HORECA χαρακτηρίζεται ως Zero Waste Επιχείρηση ή Επιχείρηση Μηδενικών Απορριμμάτων, εάν έχει δρομολογήσει τα εξής:

  • την Πρόληψη (αποφυγή παραγωγής αποβλήτων)

  • τις υποδομές Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ), δηλαδή εξοπλισμό διαχωρισμού των απορριμμάτων εντός της επιχείρησης με σκοπό τη χωριστή συλλογή και ανακύκλωσή τους ή/και άλλη αξιοποίησή τους, και

  • τη μείωση των συνολικά παραγομένων ποσοτήτων σύμμεικτων απορριμμάτων της κατά τουλάχιστον 85% κ.β.

Εάν μία επιχείρηση επιτύχει μείωση των σύμμεικτων απορριμμάτων της κατά 50-85%, τότε βρίσκεται σε πολύ καλή Zero Waste πορεία.

Γιατί μία επιχείρηση HoReCa να μπει σε πορεία Zero Waste πρακτικών;

Επειδή:

  • Εφαρμόζει την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία: Νόμος 4819/2021 (Ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων με ενσωμάτωση των Οδηγιών 851/2018 & 852/2018), και Νόμος 4736/2020 (Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/904 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον και λοιπές διατάξεις).

  • Μπορεί να μειώσει το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης και να έχει υψηλότερη λειτουργική αποδοτικότητα.

  • Προστατεύει την επιχείρηση από την ανεπάρκεια πόρων και από την αστάθεια των τιμών.

  • Θα έχει μειωμένα δημοτικά τέλη, όταν εφαρμοσθεί το «ΠΛΗΡΩΝΩ ΟΣΟ ΠΕΤΑΩ (ΠΟΠ)».

  • Επικοινωνεί τις πρακτικές της στους πελάτες, εξασφαλίζοντας καλύτερη επιχειρηματική εικόνα και φήμη.

  • Προσελκύει χρηματοδοτικούς πόρους και διαφήμιση.

  • Γίνεται επιχείρηση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ).

Ποια τα οφέλη μιας επιχείρησης HoReCa που εφαρμόζει Zero Waste πρακτικές;

Συμβάλλει στην:

  • Αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης

  • Προστασία του περιβάλλοντος

  • Αποφυγή εξάντλησης των φυσικών πόρων του πλανήτη

  • Εξοικονόμηση ενέργειας & νερού

  • Προστασία της δημόσιας υγείας

  • Πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων 

  • Μείωση του όγκου των απορριμμάτων

  • Αύξηση του χρόνου ζωής των χώρων ταφής απορριμμάτων

  • Μείωση του κόστους διαχείρισης απορριμμάτων, με αποτέλεσμα εξοικονόμηση οικονομικών πόρων για το Δήμο και τους δημότες

  • Προστασία και ανάδειξη του κοινωνικοοικονομικού περιβάλλοντος των τουριστικών προορισμών

  • Αύξηση κοινωνικής συνοχής

  • Δημιουργία θέσεων πράσινης εργασίας & επιχειρηματικότητας

Για περισσότερες πληροφορίες και για πρακτικές συμβουλές για Zero Waste πρακτικές σε επιχειρήσεις HoReCa, μπορείτε να δείτε τον Μικρό Οδηγό για Zero Waste πρακτικές για επιχειρήσεις Φιλοξενίας & Καφεστίασης (HoReCa)
Τι σημαίνει υψηλή ενεργειακή απόδοση

Ο προσδιορισμός της υψηλής ενεργειακής απόδοσης αφορά στη χρήση εξοπλισμού ή/και εγκαταστάσεων που μπορούν να λειτουργήσουν καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια, επιτυγχάνοντας την ίδια απόδοση. Εκτός από εξοπλισμό και εγκαταστάσεις μπορεί να αφορά στην παροχή προϊόντων ή υπηρεσιών.

Οι επιχειρήσεις υψηλής ενεργειακής απόδοσης χρησιμοποιούν τη διαθέσιμη ενέργεια πολύ καλύτερα και δεν ξοδεύουν ενέργεια και πόρους για την παραγωγή περισσότερων προϊόντων, από όσα είναι πραγματικά απαραίτητα.

Πότε μία επιχείρηση επιτυγχάνει υψηλή ενεργειακή απόδοση;

Για την αξιολόγηση των υψηλών ενεργειακών επιδόσεων μιας επιχείρησης HoReCa στην Ελλάδα, εξετάζονται ως βασικό κριτήριο οι ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ανά τετραγωνικό μέτρο (m2) (δηλαδή, εμμέσως και η συνεισφορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ως ποσοστό της συνολικής κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας).

Το αποτύπωμα άνθρακα είναι το σύνολο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από ένα άτομο, γεγονός, οργάνωση, υπηρεσία, τόπο ή προϊόν, εκφρασμένο ως ισοδύναμες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Το αποτύπωμα άνθρακα είναι μια έννοια που χρησιμοποιείται για τον ποσοτικό προσδιορισμό των επιπτώσεων μιας δραστηριότητας, ενός ατόμου ή μιας χώρας στην κλιματική αλλαγή.

Τα οφέλη της επίτευξης υψηλής ενεργειακής απόδοσης για την κοινωνία και τον πλανήτη
  • Μείωση της χρήσης των φυσικών πόρων του πλανήτη

  • Μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος

  • Μείωση του κόστους παραγωγής των εταιρειών και επιχειρήσεων, καθιστώντας τις περισσότερο ανταγωνιστικές.

  • Μείωση των δαπανών στον τριτογενή τομέα

  • Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Τα οφέλη της επιχείρησής σας εάν επιτύχει υψηλή ενεργειακή απόδοση

Βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση της επιχείρησής σας:

  • Εξοικονομείτε ενέργεια και συνεπώς και χρήματα.

  • Προστατεύετε το περιβάλλον και συμβάλλετε στην αποτροπή της κλιματικής κρίσης.

  • Βελτιώνετε την εικόνα της επιχείρησής σας, προσελκύοντας νέους πελάτες.

  • Αυξάνετε την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησής σας.

  • Έχετε πρόσβαση σε στοχευμένα προγράμματα επιδοτήσεων.

  • Έχετε ευκολότερη πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό

Για περισσότερες πληροφορίες και για πρακτικές συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας σε επιχειρήσεις HoReCa, μπορείτε να δείτε τον Μικρό Οδηγό για Βελτιστοποίηση Απόδοσης Ενέργειας σε επιχειρήσεις Φιλοξενίας & Καφεστίασης (HoReCa)
Γνωρίζετε ότι:
  • Ένα καζανάκι που “τρέχει” μπορεί να σπαταλά έως και 200 λίτρα νερού την ημέρα, όσα χάνονται αν χρησιμοποιήσετε 50 φορές το καζανάκι!

  • Μια βρύση που στάζει μπορεί να σπαταλά μέχρι 1 λίτρο νερού την ώρα, που ισοδυναμεί με μια γεμάτη μπανιέρα κάθε εβδομάδα!

  • Η χρήση πλυντηρίου πιάτων εξοικονομεί μέχρι και τα 4/5 του νερού που θα καταναλώνονταν για πλύσιμο πιάτων στο χέρι!

  • Ένα σύγχρονο καζανάκι (διπλής ροής) χρησιμοποιεί 77% λιγότερο νερό σε κάθε χρήση σε σχέση με ένα χαμηλής πίεσης καζανάκι 20ετίας!

  • Το κλείσιμο της βρύσης, ενώ βουρτσίζετε τα δόντια σας ή σαπουνίζετε τα χέρια σας πριν τα πλύνετε, μπορεί να εξοικονομήσει έως και 8 λίτρα νερού το λεπτό!

  • Κάνοντας Πρόληψη/Ανακύκλωση/Κομποστοποίηση στα απόβλητά σας, μειώνετε δραστικά και το υδατικό σας αποτύπωμα. Αυτό συμβαίνει, γιατί εξοικονομείται νερό από τη μικρότερη παραγωγή ζωοτροφών, λιπασμάτων, τροφίμων και υλικών από πρώτες ύλες.

Ποια είναι τα οφέλη μιας επιχείρησης με βέλτιστη διαχείριση νερού;
  • Εξοικονόμηση νερού, συνεπώς χρημάτων, αφού οι λογαριασμοί ύδρευσης είναι σημαντικό ποσοστό των λειτουργικών εξόδων.

  • Προστασία του περιβάλλοντος και συμβολή στο μετριασμό της κλιματικής κρίσης.

  • Βελτίωση της εικόνας της επιχείρησης και προσέλκυση νέων, περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων πελατών.
  • Αύξηση της ανταγωνιστικότητας

  • Ευκολότερη πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

Για περισσότερες πληροφορίες και για πρακτικές συμβουλές εξοικονόμησης νερού σε επιχειρήσεις HoReCa, μπορείτε να δείτε τον Μικρό Οδηγό Βιώσιμης Διαχείρισης Νερού σε επιχειρήσεις Φιλοξενίας & Καφεστίασης (HoReCa)
Τι είναι οι Βιώσιμες Προμήθειες;

Βιώσιμες Προμήθειες είναι η διαδικασία, κατά την οποία ένας φορέας προμηθεύεται ή/και συνάπτει συμβάσεις για αγαθά, υπηρεσίες και έργα με μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, σε σύγκριση με αγαθά, υπηρεσίες και έργα που επιτελούν την ίδια πρωταρχική λειτουργία και τα οποία θα αποτελούσαν το αντικείμενο της προμήθειας ή/και της σύμβασης υπό άλλες συνθήκες.

Οι Βιώσιμες Προμήθειες εντάσσονται πλήρως στο σύγχρονο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης της Κυκλικής Οικονομίας.

Ποια είναι τα οφέλη από τις Βιώσιμες Προμήθειες για την κοινωνία και το περιβάλλον;
  • Μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και ενεργειακού αποτυπώματος, συμβάλλοντας, έτσι, στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης.

  • Μείωση αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον (π.χ. στην ποιότητα αέρα, στους υδάτινους πόρους, στη βιοποικιλότητα).

  • Συμβολή στην αειφορική και αποδοτικότερη χρήση φυσικών πόρων και ενέργειας.

  • Προώθηση καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας.

  • Εξοικονόμηση οικονομικών πόρων, λαμβάνοντας υπόψη το Κόστος του Κύκλου Ζωής του αγαθού, της υπηρεσίας ή του έργου. Το Κόστος Κύκλου Ζωής αφορά: στο κόστος που σχετίζεται με την απόκτηση, στο κόστος χρήσης, όπως για την κατανάλωση ενέργειας και άλλων πόρων/ πηγών, στο κόστος συντήρησης και στο κόστος τέλους του κύκλου ζωής, όπως το κόστος συλλογής και ανακύκλωσης.

  • Τόνωση της ζήτησης των δευτερογενών υλικών, ενισχύοντας την εγχώρια επιχειρηματικότητα, τις περιβαλλοντικές τεχνολογίες, τις υπηρεσίες επισκευής και επαναχρησιμοποίησης, καθώς και το κυκλικό πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης, αντί του γραμμικού.

  • Ενίσχυση της κοινωνικής ευαισθητοποίησης για τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος στην αναπαραγωγή και επέκταση του μοντέλου προμηθειών στο σύνολο του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Γιατί μία Επιχείρηση Φιλοξενίας ή Καφεστίασης να πραγματοποιεί Βιώσιμες Προμήθειες;
  • Θα αποδείξει έμπρακτα την περιβαλλοντική και κοινωνική της υπευθυνότητα.

  • Θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στη διάδοση των Βιώσιμων Προμηθειών σε όλη την αλυσίδα των προμηθευτών της και του κλάδου της Φιλοξενίας & Καφεστίασης.

  • Θα διευρύνει το πελατολόγιό της, αφού οι πελάτες του κλάδου HoReCa ευαισθητοποιούνται ολοένα και περισσότερο στα περιβαλλοντικά θέματα.

  • Θα μπορέσει να μειώσει το λειτουργικό της κόστος.

  • Θα έχει τη δυνατότητα να κερδίσει Χρυσή, Αργυρή ή Χάλκινη Επίδοση, που θα την κάνει να ξεχωρίσει από τους ανταγωνιστές της.

  • Θα αποκτήσει μεγαλύτερη προβολή στην ευρύτερη περιοχή της.

Εγγραφείτε, για να επωφεληθείτε
κι εσείς μαζί με το περιβάλλον!
Χτίζουμε ένα βιώσιμο αύριο,
λαμβάνοντας δράση σήμερα!
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣ